Witam po Świętach,
mam nadzieję, że spędziliście je miło w gronie najbliższych,
odpoczęliście i naładowali akumulatory na kolejne dni.
Przed Wielkanocą nie zamieszczałam przepisów babek i mazurków oraz innych świątecznych specjałów,
powiem szczerze, w tym roku ogarnął mnie leń i jedynym ciastem, które zrobiłam był sernik, resztę kupiłam.
Zrobiłam sałatkę, troszkę chrzanu, a i tak nie przejedliśmy wszystkiego,
no w końcu ile można siedzieć przy stole i jeść :-)
Nie wiem jak to wygląda u Was, ale mnie nigdy nie udaje się kupić takiej ilości jedzenia, żeby lodówka po Świętach świeciła pustkami, zawsze zostaje mi sporo produktów, które później staram się jakoś przetworzyć na inne smaczne dania, zamiast wyrzucać do kosza.
Dlatego dzisiejszy post będzie kulinarny,
chciałam się z Wami podzielić przepisem na tartę z kiełbasą i szpinakiem.
Może troszkę dziwne połączenie, robiłam taką pierwszy raz,
ale jak dla mnie ok, chłopakom też smakowało.
POTRZEBUJEMY:
* opakowanie ciasta francuskiego
* kiełbasę
* szpinak ( u mnie mrożony)
* 1 średniej wielkości cebulę
*3 ząbki czosnku
* ser żółty
* śmietanę 18%
* 2 jajka
* 2-3 łyżki mąki
* sól, pieprz
Kiełbasę podsmażamy razem z posiekaną cebulą oraz czosnkiem na odrobinie tłuszczu.
Dodajemy szpinak i dusimy wszystko razem ok. 5 min.
Jajka, śmietanę oraz mąkę ubijamy razem i dodajemy do kiełbasy i szpinaku.
Doprawiamy według uznania.
Foremkę na tartę wykładamy ciastem, wlewamy przygotowany farsz, wierzch przykładamy pozostałymi paskami ciasta francuskiego.
Pomiędzy wtykamy pokrojony w kostkę żółty ser.
Ciasto zapiekamy w ok. 170 C, przez ok. 30 min.
Tarta najlepiej smakuje po przestudzeniu, wtedy też lepiej się kroi w równe kawałki.
SMACZNEGO !!!
Świeta były bardzo miłe, ale przyznam, ze bardziej cieszą mnie same przygotowania do nich :) Poza tym, dobrze jest wrócić do normalności, chociaż smakołyki jeszcze pozostały ;)))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta tarta!!
Miłego dnia życze.
Ja również lubię ten czas przedświąteczny, który można poświęcić na dekorowanie domu :-) pozdrawiam:-)
UsuńJa lubię ciasta na ostro. Tarta ze szpinakiem i kiełbasą to fajny pomysł. Ja podaję szpinak z makaronem penne. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńKamilo, jeśli chcesz wziąć udział w moim konkursie, proszę zamieść baner o konkursie na swojej stronie.