Maj to miesiąc, w którym łaki barwią się pięknie na żółto za sprawą mniszka lekarskiego pospolicie nazywanego "mleczem" choć wcale nim nie jest.
Dla niewtajemniczonych zostawiam poniżej link, pod którym jest opisane jak odróżnić te podobne do siebie roślinki.
Składniki
- 400 główek kwiatów, najlepiej zbieranych do południa podczas słonecznej pogody, wtedy są najbardziej rozwinięte
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Wykonanie
Zerwane kwiaty zostawiamy na rozłożonej gazecie, aby wszystkie robaczki zdążyły uciec. Następnie zalewamy je wodą, zagotowujemy i zostawiamy na 24 h. Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 2 godz. do czasu aż syrop zaczyna gęstnieć. Uzyskany syrop przelewamy do słoików i odwracam do góry dnem.
Smacznego !!!
Zdrowo i pysznie, kiedyś też corocznie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)